Leasen of kopen van een auto?

Bron: ZO-Magazine - UNIZO - 27 april 2001


Tijd voor een nieuwe wagen, maar de uitgave komt wat ongelegen?
Misschien is huren of leasen een geschikte financieringsvorm.
De mogelijkheden met de voor- en nadelen op een rij.Drie soorten leasing


Leasing is een financieringsformule waarbiJ een leasingnemer (eigenaar of zaakvoerder van een onderneming of bedrijf), in ruil voor periodieke vergoedingen, voor een bepaalde periode het gebruiksrecht krijgt over een goed (wagen, pc, gebouw...), dat een leasinggever (de leasingmaatschappij, het verhuurbedrijf) voor hem aankoopt. In de praktijk bestaan er diverse vormen van leasing:

Financiële leasing of financieringshuur

De leasingmaatschappij koopt de auto en verhuurt die voor een vast bedrag en volgens een afgesproken afbetalingsschema aan de klant, die hem in principe enkel voor beroepsdoeleinden mag gebruiken. Alle onderhouds- en herstellingskosten zijn voor rekening van de huurder, die als de economische eigenaar van de auto wordt beschouwd. Net als een aankoop mag een financiële leasing dan ook worden afgeschreven op de balans van de leasingnemer. Tijdens de verhuurperiode blijft de leasingmaatschappij wel juridisch eigenaar van de wagen, zij betaalt en recupereert de btw op de aankoopfactuur. Op het einde van de leasingperiode krijgt de klant een aankoopoptie: hij kan de wagen aankopen voor een restwaarde van 5% of 10%, maximaal 15%.
Let wel: de wagen moet door het bedrijf worden aangekocht, de optie kan niet doorgegeven worden aan een familielid of werknemer.

Financiële renting

Hier ligt de nadruk meer op het louter huren dan op het financieren van een aankoop.
De leasinggever blijft eigenaar, de leasingnemer moet de wagen achteraf in goede staat teruggeven, maar kan eventueel een aankoopoptie nemen om het geleasde aan te kopen aan een restwaarde van minimaal 16%. Verhuurder en huurder delen het economisch risico. De huurperiode is meestal korter (24 tot 36 maanden) dan de economische levensduur van de wagen.
Wat u betaalt als klant komt niet op de bedrijfsbalans, maar wordt louter als kosten beschouwd, wat interessant kan zijn om de kosten op een kortere termijn in de boekhouding te verwerken en uw schuldratio te verbeteren.
Neemt U alsnog de aankoopoptie (aan 16%) betekent dit dat U "die auto van 3 jaar oud, met een nieuwwaarde van 1.000.000 BEF" aankoopt voor een bedrag van 160.000 BEF. Op dat ogenblik kan meer dan waarschijnlijk een beduidende meerwaarde worden gerealiseerd.

Operationele leasing

Deze vorm lijkt op financiële renting, maar er is geen aankoopoptie aanwezig. De leasingnemer huurt echter niet alleen de wagen, hij betaalt ook voor een dienstenpakket, dat erbij hoort: verzekering, verkeerstaks, BIV, onderhoud, herstellingen, banden, permanente pechdienst, vervangwagen, ...
Het maximum dienstenpakket wordt full service lease genoemd.
Ook operationele leasing komt niet op de bedrijfsbalans, en wordt als kosten ingeboekt.De voordelen

De nadelenHeeft U nog vragen over leasing? Contacteer ons !